Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki
W polskiej kuchni królują ogórki małosolne, ogórki kiszone i kiszona kapusta. Tymczasem do kiszenia nadają się też inne warzywa i owoce, np. rzodkiewki, marchewki, buraki, jabłka czy pomidory. Co więcej, kisić można też grzyby. Kiszonki mają nie tylko doskonały smak, ale też wysoką wartość odżywczą. Zawierają bowiem cenne bakterie, które doskonale wpływają na naszą odporność i przewód pokarmowy. Dziś proponuję wam przygotowanie kiszonego kalafiora. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni jego smakiem.
Zalety kiszonego kalafiora
Przyznam szczerze, że kiszony kalafior od lat jest moją ulubioną kiszonką. Robi się ją prosto, a za każdym razem się udaje i wychodzi chrupiąca. Nie traci też na smaku nawet po kilku miesiącach przechowywania. Tymi zaletami bije na głowę kiszone ogórki. Te niestety często pleśnieją, robią się miękkie i zbyt kwaśne. Takich wpadek nie zaliczyłam jeszcze z kiszonym kalafiorem.
Oczywiście trzeba też wspomnieć o walorach zdrowotnych kiszonego kalafiora. Tak, jak wszystkie kiszonki, zawiera on bakterie probiotyczne, które poprawiają równowagę mikroflory jelitowej, a dzięki temu wspierają trawienie i wspomagają układ odpornościowy. Kalafior jest też bogaty w witaminy C, B6 i K oraz minerały: potas, magnez i wapń. W czasie kiszenia zwiększa się nawet biodostępność niektórych z tych składników. Kalafior reguluje też poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru we krwi.
Przepis na kiszony kalafior
Kiszony kalafior robi się w zasadzie tak samo, jak kiszone ogórki. Warzywo trzeba tylko oczyścić, podzielić na małe różyczki, upchnąć w słoiku i zalać zalewą. Jest gotowy do jedzenia po tygodniu od nastawienia, a z każdym dniem zyskuje na smaku.
Przepis: Kiszony kalafior
Różyczki kalafiora kiszone w solance
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 25 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- 1 główka czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązka kopru
- po listku laurowym do każdego słoiczka
- 1 l wody
- 1,5 łyżki soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWodę zagotuj, rozpuść w niej sól, odstaw do przestygnięcia. Kalafior oczyść, opłucz, osusz, podziel na małe różyczki. Ząbki czosnku przekrój na pół. Chrzan obierz, pokrój na kawałki.
- Napełnianie słoikówDo każdego słoiczka włóż po listku laurowym, po 2-3 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu i gałązki kopru. Słoiki napełnij różyczkami kalafiora, dość ciasno je upychając. Zalej ciepłą solanką.
- Kiszenie kalafioraSłoiki luźno zakręć i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Gdy woda zmętnieje i zaczną się w niej pojawiać bąbelki powietrza, wynieś kiszonkę w ciemne, chłodne miejsce.
Wskazówka: Do kiszonego ogórka możesz też dołożyć plastry czy talarki marchewki. Kiszonka zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.
Pomysły na wykorzystanie kiszonego kalafiora
Kiszony kalafior w smaku jest podobny do innych kiszonek, a więc jest kwaśny. Z tego powodu doskonale nadaje się na zakąskę lub przekąskę. Można chrupać go bezpośrednio, jak ogórki małosolne. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach i surówkach. Na bazie kiszonego kalafiora da się też przygotować efektowne przekąski, np. szaszłyki z dodatkiem świeżych warzyw. Kiszonego kalafiora warto też podać do obiadu w miejsce surówki czy gotowanych warzyw.